top of page
  • Writer's pictureMatica Virovitica

In memoriam preminuo profesor i psiholog Vladimir Kolesarić

Danas je u 85 godini preminuo Vladimir Kolesarić. Rođen je u Virovitici 14. siječnja 1939., gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao  je  1965. i doktorirao 1979. psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1986. redoviti je profesor i predstojnik katedre za eksperimentalnu i biološku psihologiju. U mirovinu odlazi 2009. godine. Utemeljitelj je  i 1994. – 2003. glavni urednik međunarodnog psihologijskoga časopisa Review of  Psychology. Autor je  i koautor knjiga  iz područja psihologije.


Profesor Kolesarić volio je Viroviticu  i s veseljem dolazio u rodni grad, kako na prijateljske tako i na  poslovne susrete. Razgovore o rodnom gradu posebno je volio. Bio je član Organizacijskog odbora znanstvenog skupa u Virovitici od 2. do 3. listopada 1984. i tajnik uredništva Virovitičkog zbornika 1234. – 1984.

Kao član Društva psihologa Virovitičko-podravske županije redovito je  sudjelovao u Tjednu psihologije. Bio je jedan od osnivača Društva Virovitičana u Zagrebu i član Ogranka Matice hrvatske u Virovitici.

Vladimir Kolesarić ostat će trajno zapamćen ne samo kao izvanredan stručnjak i znanstvenik, već i kao predani član Društva Virovitičana i Matice hrvatske. Njegova neiscrpna energija i ljubav prema rodnom kraju očitovale su se u brojnim aktivnostima  i projektima kojima je neumorno doprinosio očuvanju kulturne baštine i promociji Virovitice. Svojim angažmanom  uspio je povezati generacije Virovitičana te ostavio neizbrisiv trag u zajednici. Profesorova prisutnost i rad inspirirat će buduće naraštaje, a njegova predanost i entuzijazam ostat će svijetli primjer svima koji žele unaprijediti svoj grad i društvo.

39 views0 comments

Comments


bottom of page