top of page
  • Writer's pictureMatica Virovitica

Za predstavljanje knjige Nives Opačić tražio se stolac više

Updated: Oct 21, 2022


U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica četvrtak (20. listopada) je bio rezerviran za predstavljanje knjige "Završne riječi, ipak" jezikoslovke Nives Opačić. Sve prisutne pozdravio je ravnatelj Gradske knjižnice Robert Fritz, a predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić predstavila je gošću i osobito pozdravila predstavljanje knjige objavljene u Matici hrvatskoj. U gradonačelnikovo ime prisutne je pozdravila Ivančica Fett-Škvarić, predsjednica Gradskoga vijeća i članica Ogranka.

Bilo je to jedno uspješno i nadahnuto predstavljanje knjige kojim nas je autorica podsjetila na važnost i životnost jezika te na činjenicu da se promjenom načina života neke riječi gube ili zaboravlja značenje riječi. Pravi primjer profesorica Opačić pronašla je u Pričama iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić koje dokazuju kolika je mijena nastala u življenju. Spomenula je pritom i preuzimanje riječi iz drugih jezika, osobito engleskoga, kao i slojevitost riječi u hrvatskom jeziku za koje se ponekad ne pronađe ispravna riječ.

Na kraju predavanja postavilo se nekoliko jezičnih pitanja, a dokaz koliko je jezik i danas temeljni "organ" društva dokazuje i popunjenost dvorane. Naime, za predstavljanje se tražio stolac više.

Događaj je u povodu Mjeseca hrvatske knjige organizirao Ogranak Matice hrvatske u Virovitici uz veliku podršku Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.





Fotografije: Natalija Bajer, Dubravka Sabolić



25 views0 comments
bottom of page