top of page
  • Writer's pictureMatica Virovitica

Intervju s Mateom Jurković: Slikovnice koje važnu poruku nose

Updated: Apr 25

U mjesecu u kojemu obilježavamo Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige razgovarali smo s Mateom Jurković, magistrom edukacije mađarskog i hrvatskog jezika i književnosti te članicom Ogranka Matice hrvatske u Virovitici. Ova mlada učiteljica jezika ujedno je i uspješna autorica slikovnica, koja nas je upoznala sa svojim književnim poslasticama i otkrila nam zašto su slikovnice važne.

 

Matea, iza Vas su već četiri slikovnice. Možete li nas upoznati s njima?

Moj prvijenac, uvertira u svijet pisanja, bila je dvojezična slikovnica „Nezaboravni izlet“ koja je nastala u suradnji sa Zajednicom Mađara Virovitičko-podravske županije. To je priča o potrazi šumske družine predvođene medvjedom Bernijem za izgubljenom sovom Ninom. U drugoj slikovnici „Lažna uzbuna“ upoznajemo društvo suhopoljskog parka koje slijedi neobični miris i dim koji se širi parkom. Dok u „Bubamari Točkici“ pratimo utrku koja se odvija u Dolini Kupina, ali i simpatične životinje koje nisu spremne olako prihvatiti različitosti. Slikovnica „Bubamara Točkica“ nije klasična slikovnica. Riječ je o slikovnici i o vježbenici, to jest pored samog teksta nalazi se niz zadataka za provjeru razumijevanja pročitanoga, ali i za zabavu, koji su nastali pod perom logopedinje Ane Rajnović Solić. „Čarobni ormar“ je jedna zimska, božićna slikovnica i vježbenica u kojoj djevojčica Marta na početku svake zime odlazi u Grad Slatkiša, u svoje kraljevstvo gdje ju dočekuju Baka Patuljak i Veliki Patuljak, ali i nevolje sa Snježnom kraljicom.

 

Stvarate zanimljive i vedre likove. Odakle crpite inspiraciju?

Najčešću nit vodilju pronalazim u svakodnevnim stvarima; cvrkutu ptica, lavežu psa, zraci sunca. Priroda je najbolji lijek za „izgubljenog“ pisca.

 

Kojoj su dobnoj skupini namijenjene Vaše slikovnice?

Slikovnice su uglavnom namijenjene djeci predškolske dobi, ali ponekad se nađu i u ručicama ponekog školarca.


 

Koja je misao vodilja svih Vaših slikovnica? Koju poruku one nose?

U svojim slikovnicama nastojim obraditi teme različitosti i načina prihvaćanja tih razlika među djecom. Recimo u slikovnici „Bubamara Točkica“ obrađuje se tematika izoliranja, odbacivanja rastom manje djece. Bubamara Točkica je toliko sićušna da može proći kroz ušicu igle. No, na kraju ona ipak biva pobjednik, možda ne stasom, ali veličinom srca.



Osim što uspješno pišete tekstove slikovnica, često ste i u dječjem društvu pa iz vlastitoga iskustva vidite utjecaj slikovnica na razvoj djece. Koje su dobrobiti slikovnica?

Slikovnica predstavlja prvu pisanu riječ za dijete, ali i vrata u beskonačan svijet mašte. Nikada nije prerano za slikovnicu, ali i pri tome trebati imati na umu da ona bude prilagođena sadržajem dobi djeteta. Osim što se čitanjem dijete upoznaje s književnošću i bogati maštu, ono je važno za razvijanje opažanja, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja. No, ne treba smetnuti onu najvažniju odgojnu i obrazovnu ulogu slikovnice, to jest prenošenje određene poruke/pouke iz naše okoline.

 

Je li lako pisati za djecu?

Nije. Naprotiv, djeca znaju biti vrlo zahtjevna publika, ali i najveći kritičari. Valja biti dobar s njima!

 

Imate li Vi neku najdražu slikovnicu koja Vam je pomogla naučiti čitati?

Odmalena sam okružena knjigama i knjižicama. Hm..... Izdvojila bih bajku braće Grimm „Crvenkapica“ koju mi je često čitala i pričala majka. No, u majčinim verzijama Crvenkapica bi često vozila bicikl, a vuk je bio dobar.

 

Kako pronalazite ilustratore za svoje slikovnice? S kime ste dosad surađivali?

Doista je teško pronaći ilustratora koji bi vjerodostojno oživio priču baš onako kako si to zamislio. Dosad sam imala sreće. Prvu slikovnicu je oslikala, ilustrirala bivša učenica Antonija Gerenđir, dok je druga oživjela pod kistom nekadašnje nastavnice likovnog Tugomile Reder. Posljednje dvije su tvorevina programiranja i kombiniranja ilustracija u Canvi.

 

Jesu li u planu neke nove priče?

Novih priča nikada dosta. Trenutno ih je nekoliko napisanih. Niz priča o zgodama Žabe Škakljivice koja posjećuje vrtiće i rješava probleme dječice. Zatim psihološka slikovnica „Svjetlosna utrka“ koja govori o osjećaju ljutnje kroz protagoniste iz svijeta buba. I ne manje važna priča o Svijetu slova kroz koji nas vode djevojčica Dora i plišanac Miš Ciju u njegovom šeširu.

 

Fotografije: Matea Jurković

Tekst: Marina Mađarević

67 views0 comments
bottom of page